2010. június 19., szombat

Pizza per sempre!

Ciao!
Mèg nem megyek bele az eskuvoi menusorba, arra rà kell meditàlnom. Viszont leìrok egy alap pizza receptet, amit màr annyi emberrel megosztottam ès tudom, hogy bevàlt!
Van, aki egy pizza sutèsre napokig kèszul lelkileg, lapozgatja a szakàcsùjsàgokat, amiket Olaszorszàgban vàsàrolt az autòpàlyàn egy pit stop alkalmàval, hàtha talàl benne valami tuti receptet! Azoknak uzenem, hogy nem kell tùlaggòdni!
Nàlunk a pizza szinte jolly joker kaja! Amikor nincs erom fozni, akkor jon a kèrdès, hogy " a pizza jò lesz?" a vàlasz erre mindig ugyanaz "Persze!"!
Szòval mikor fàradtan melò utàn hazaesek a skacokkal, szinte kabàtban mèg gyorsan beledobom az èleszto kockàt (azaz tèglàt) egy pohàr langyos vìzbe, egy csepp cukorral. Mìg levetkoztetem a gyerekeket, addig èppen felfut. Elkezdem bemelegìteni a furdot az esti pancsihoz, jelzem a fiukàknak, hogy lehet elkezdeni kèszulni a furdèshez, s addig èn ràkèszulok a tèszta elkèszìtèsère! Eloveszem a nagy kèk muanyag Ikeàs tàlamat, persze bàrmi jò, csak èn mindig tàlban kezdem el, hogy gyorsabb legyen a muvelet! Beleszòrok 1 kg lisztet, meg egy csapott evokanàl sòt. Odakèszìtek mèg kèt pohàr langyos vizet, aztàn màr burìtom is a tàlba a felfuttatott èlesztot, ehhez mèg adok egy pohàr langyos vizet ès elkezdem a kezemmel osszegyùrni. Mèg mielott jonne egy komment, hogy "ès olajat nem raksz hozzà?", nem olajat nem. Én nem szeretek hozzàadni, de aki akar, hàt tegye. Olaj nélkul viszont konnyebb a tèszta.
Szòval gyùrom, dolgozom, talàn mèg egy kis langyosvìz. (kb 6-7 dl vìz, egy kg tèsztàhoz), de most jon az a szoveg, amit sokan utàlunk, hogy amennyit mèg felvesz. Jò de mennyit? Kellemesen gyùrhatò àllaga legyen, de ne ragadjon màr a kezunkhoz.Ez egy pàr perces muvelet, aztàn kirakom a tèsztàt a munkapultra, ès mèg ott gyùrom egy ot -hat percet. Ezutàn cipot formàlva belisztezem a buci tetejèt ès letakarom konyharuhàval. Hagyom egy òràt kelni. (persze a pizzaiolok, azaz pizzakèszìtok tovàbb gyùrjàk, de hàzi hasznàlatra ez èn idom tokèletes, ès ok persze raknak hozzà olajat is! )Gyorsan feldobok egy fazekat egy kis olivaolajjal, meg finomra vàgott hagymàval, mikor az uveges lesz, hozzàadom a fincsi paradicsomot, ami lehet friss, konzerv vagy uveges passata, lènyeg hogy mindig meg kell fozni. Igèny szerint adok hozzà egy kis vizet, sòt friss bazsalikomot ès hagyom rottyanni egy negyed òràt. Darabos paradicsom esetèn èn àtpaszìrozom a fozetet, mert a gyerekek nem szeretik a paradicsom hèjat a pizzàn.
Elzàrom ès johet a pancsi. Mire lefurdetem a gyerekeket, addigra megkel a pizza! Beizzìtom a sutot, kb 200 fokra, tobb lehet, kevesebb nem cèlszeru! Levàgom ùgy a negyedèt a cipònak ès elkezdem jò vèkonyra kinyùjtani ès kèzzel szoktam, de sodrofàval sem tilos! Egy centinèl vèkonyabbra szoktam, s ez mehet a tepsibe, majd merem rà a finom illatù paraszòszt! Az elso tepsi màr mehet is a sutobe, hisz a gyerekek àltalàban margeritàt kèrnek! Sajtot èn nem teszem rà az elejèn, hanem amikor màr majdnem kèsz a pizza, akkor kihùzom a tepsit, ràszòrom a felvàgott mozzarellàt ès visszatolom, hogy èppen ràolovadjon ès màr szedem is ki a kèsz pizzàt! Mìg az elso adag sul, addig kèszìtem a kovetkezot, amire màr kerulhet az elozo napi grillezett padlizsànbòl, vagy frissen ràszeletelt gombàbòl.Szoktam gyorsan àtforgatni fokhagymàs olajon egy kisebb hegy spenòtlevelet ès ahogy az osszeesik, az is mehet a pizzàra, ehhez lehet kissè sòsabb, eroteljesebb sajtot is vàlasztani! Lènyeg, hogy nem pakolom meg tùl sok mindennel, mert nem karàcsonyfàt sutok, hanem pizzàt! Ez a recept, egy kelloen ropogos, làgy ìzu pizzàt nyùjt, amit szerintem elèg nehèz elrontani! Vègèn persze, lehet ràtenni pàr friss bazsalikom levelet, meg pàr csepp olivaolajat, de ekkor màr olyan euforikus illatok lengik be a konyhàt, hogy sokszor nincs idom dìszitgetni, mert annàl hamarabb kiveszik a fiùk a tàlròl. Ja! Van egy pizza felvàgàsra befogott konyhai ollòm, ez a vilàg egyik legpraktikusabb dolga, persze csak otthon. A pizzahengert èn meghagyom a pizzaioloknak, èn meg sity-sutty felvàgom a kis ollòmmal!
jò ètvàgyat! Jò mosogatàst!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése